jacobs

Již potřetí je v rámci programu PAF přítomna sekce Živá animace, tedy animace vznikající v reálném čase projekce. Prezentace a rozbory děl v kombinaci s audiovizuálními vystoupeními poukážou na proměnu technik, které jsou aplikovány během živých vizuálních vystoupení.

 

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
mia

Termín Live Cinema překládáme jako „živé kino" po vzoru tzv. „rozšířeného kina" (Expanded Cinema). O této oblasti tvorby se autorka zmiňuje v jiných textech a pracuje s myšlenkou historické návaznosti mezi oběma oblastmi vizuální tvorby.

 

 

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
mia_makela_20091216_1273675029

Finská mediální a filmová umělkyně, učitelka, badatelka, kurátorka a kulturní aktivistka. Její práce bývá popisována jako „temné delirium obrazů, rozpadající se vize komplikovaného světa – digitální verze poezie williama Blakea".

 

 

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
jacobs

Ken Jacobs je jednou z největších osobností amerického avantgardního filmu. Jeho obsáhlá tvorba přechází plynule mezi formáty flmu, videa a živé performance a osciluje kolem tématu apropriace nalezeného materiálu. V jeho více než padesátileté umělecké kariéře nalezneme radikální revize základních principů flmu, originální dekonstrukci flmové estetiky a narativity.

 

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
toy4

PURE B & TOY_BOX

Jak to děláme

Princip na místě vznikající animace a míchání obrazu analogově a naživo objevila před několika lety pro českou VJs scénu vizuální skupina Pure A. Projekt Komiks Live představuje výsledek spolupráce jeho tvůrců právě s touto VJs skupinou. Způsob práce Pure A je odlišný od toho, co jsou diváci při obvyklém VJingu zvyklí vídat. Zatímco VJs konvence velí pracovat s předem připravenými prefabrikáty, videosmyčkami, které VJ při akci na živo míchá, při analogové animaci většina vizuálního výstupu vzniká přímo na místě. Způsob práce se samozřejmě odráží na vizuálním charakteru, hravosti a zvláštní poetice výsledné tvorby.

like she 1

1A2V1, PJONI & INK MIDGET + TVPRODUKT, KAZETY, LIKE SHE

Snaha pomyslně separovat vizuální kontext klubové scény je ambicí letošního „doprovodného programu" v rámci Živé animace. Myšlenou je zejména VJs složka klubových vystoupení, ve kterých dochází k manipulaci s pohyblivým obrazem v reálném čase koncertů. Ty jsou rozděleny do dvou večerů odlišných prostorových kvalit a tedy i diváckého vjemu (divadelní sál a sklepní hospoda). Bude možné spatřit VJs v přítmí sálu nebo na pódiu, jako součást fyzické přítomnosti hudebního tělesa...



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Aktivity PAFu v roce 2019 podpořili: Ministerstvo kultury České republiky, Státní fond kinematografie, Statutární město Olomouc a Olomoucký kraj a Praha 7.

Více v sekci Partneři